Hand. 18,24-28

Uit Theowiki

De missie in Efeze. (Hand. 18,24-19,40)

Apollos te Efeze en Korinte. (Hand. 18,24-28)

24 Intussen was in Efeze een Jood aangekomen, Apollos, een Alexandrijn van afkomst en een welsprekend man, die doorkneed was in de Schriften.
25 Hij had onderricht ontvangen in de weg des Heren, sprak vol geestdrift en gaf in bijzonderheden onderricht over alles wat Jezus betrof, hoewel hij alleen het doopsel van Johannes kende.
26 Ook begon hij vrijmoedig in de synagoge op te treden. Nadat Priscilla en Aquila hem gehoord hadden, namen ze hem mee en legden hem de weg van God nauwkeuriger uit.
27 Toen hij wilde doorreizen naar Achaia, zonden de broeders aan de leerlingen een brief met het verzoek hem goed te ontvangen. Daar aangekomen was hij door zijn genadegave van veel nut voor de gelovigen,
28 want krachtig weerlegde hij in het openbaar de Joden door aan de hand van de Schriften te bewijzen, dat Jezus de Messias was.
(Hand. 18,24-28)

18,24 "Intussen was in Efeze een Jood aangekomen, Apollos" Lukas breekt hier het verhaal af om iets te vertellen dat van groot belang zal zijn voor de ontwikkeling van de kerken van Korinte en Efeze. Nl. het optreden van Apollos. Het belang dat Lukas aan hem toekent blijkt wel uit de manier waarop hij hem voorstelt. Een Jood, uit Alexandrië. Zoals zijn typisch Griekse naam en geboortestad verraden was hij een hellenist.
"een welsprekend man" (ἀνηρ λογιος). Het Griekse "λογιος" betekent zowel welsprekend als geleerd.
"Hij was doorkneed in de Schriften" d.w.z. hij had een rabbijnse opleiding achter de rug. Misschien heeft hij wel de bekende Philo tot leermeester gehad. Hij was dus een gevormd man, zowel "theologisch" als profaan. Het schijnt ook dat een aantal Korintiërs aan de prediking van Apollos de voorkeur gaf, omdat hij meer gebruik maakte van de hulpmiddelen van de welsprekendheid (1 Kor. 1,12; 2,4; 2 Kor. 10,10).
18,25 "de weg des Heren" Dit is een naam voor het Christendom. Vgl. Paulus die de aanhangers van "de weg" vervolgde (Hand. 9,2; ook 22,4; 24,14).
"vol geestdrift" lett. "brandend van geest". Hij was zelf nog niet eens gedoopt, zoals blijkt uit het vervolg. Dit is een voorbeeld van anderen die ook meewerken aan de verkondiging. Jezus speelt hier een paar keer op in, in het evangelie. (bv. Mc. 9,15-40)
"in bijzonderheden" Hij was blijkbaar goed op de hoogte. Toch is het vreemd dat hij het doopsel niet kende. Blijkbaar was hij m.n. geïmponeerd door de prediking van Johannes de Doper, die Jezus had aangewezen als de Messias en geloofde hij van daaruit in Hem. Blijkbaar gaat zijn kennis van Jezus maar terug op de eerste periode van de prediking. Heeft hij Johannes zelf gekend of Jezus? Vermoedelijk heeft hij via pelgrims en Joden die naar Jeruzalem reisde over beide gehoord.
18,26 "Ook begon hij vrijmoedig in de synagoge op te treden" Ondanks zijn gebrekkige kennis sprak hij vrijmoedig in de synagoge. Het laat zien hoe vurig hij was.
"namen hem mee en legden hem de weg van God nauwkeuriger uit" Priscilla en Aquila geven hem meer uitleg. Uiteraard legden zij hem het doopsel uit, maar vermoedelijk ook de verlossende kracht van de verrijzenis van de Heer enz. . Wij mogen aannemen dat hij ook zelf gedoopt werd.
18,27 "hij wilde doorreizen naar Achaia" Apollos wilde verdergaan naar Achaïa, meer bepaald naar de hoofdstad Korinte (19,1). Misschien had hij gehoord dat Paulus daar succes had.

Hij krijgt een aanbevelingsbrief mee. Dit is het eerste voorbeeld ervan. Wij vinden dat ook bv. in 2 Kor. 3,1-3. Door zijn prediking was hij van veel nut.
Later kan Paulus schrijven: "Ik heb geplant, Apollos heeft begoten, maar God heeft wasdom geschonken" (1 Kor. 3,6).

18,28 Hier legt Lukas uit waarin dat grote nut van Apollos bestond.
"krachtig weerlegde hij ... de Joden" Blijkbaar was hun vijandschap na hun nederlaag voor Gallio (18,12-17) nog niet verdwenen.